vårhistoria

En gång i tiden... BFGoodrich

Ja, ökendamm, sand och lera är en del av vår dagliga verksamhet i dagens terrängracing. Men vad du kanske inte vet är att BFGoodrich-däck har bidragit till många andra evenemang än motorsportsegrar. Låt oss berätta för dig om vår spännande historia och dess härliga anekdoter.

Hur började det hela?

benjamin goodrich

År 1870 grundade Dr. Benjamin Franklin Goodrich en gummifabrik i Nordamerika, närmare bestämt i Akron, Ohio.

Till en början tillverkade fabriken cykeldäck, därefter bildäck som kunde hantera bilars hastighet och belastning som var under ständig utveckling. Detta ledde till att Charles Goodrich, Benjamin Franklins son, etablerade sig det allra första forskningscentret för däck i USA.

BFGoodrich identifierade snart ett annat sätt för att förbättra transportbranschen genom att ge sig in i den snabbt expanderande luftfartsindustrin. Detta gjorde det möjligt för det utmaningsdrivna varumärket att tänja på gränserna på nya sätt:

  • Varumärket var involverat i hastighetsrekordet på 75km/h som sattes 1909 vid den första internationella flygplanstävlingen som hölls i Reims, med ett flygplan från Curtiss Aeroplane Corporation.
     
  • På 1920-talet fick man chansen att övervinna en utmaning som man en gång trott var omöjlig. År 1927 tillhandahöll BFGoodrich däcken för flygplanet Spirit of St. Louis i vilket Charles Lindbergh gjorde den första transatlantiska flygningen utan någon mellanlandning i historien.

I vår historia har vi aldrig backat från en utmaning. Och vi kommer aldrig att göra det. Nedan hittar du några av de anmärkningsvärda utmaningarna som BFGoodrich har lagt under sig genom dess rika historia.

chronologicaltimeline challenge responsive en

Vår historia har präglat filmbranschen

"Bullitt" - San Francisco, 1968

Följd av regissörens kamera, kliver Steve McQueen in i en grön Ford Mustang. Han varvar bilens motor och ger sig iväg på en vild biljakt som lyste upp biografskärmarna.

Tjutande däck, ligga tätt i hälarna på varandra, bilhopp på San Franciscos sluttande gator... Den här kultsekvensen från filmen "Bullitt” fick tusentals tittare att klamra sig fast på sina platser som om de satt i en Mustang bredvid Steve McQueen.

Vilka däck användes för den här aktionscenen tror du? BFGoodrich!

Batman och andra kända bilkonster

Om du är en Batman-fantast blir du kanske förvånad över att veta att Batmobile körde på BFGoodrich tyres i den allra första filmatiseringen av superhjälten (1939). Pingvinen får passa sig!

BFGoodrich tyres valdes också för Burt Reynolds nervkittlande biljakt i hans Pontiac Firebird i "Smokey and the Bandit" (1977), liksom för den mytomspunne General Lee i serien "The Dukes of Hazzard" (från 1979) vars hisnande konststycken gjorde ett bestående intryck på tv.

Vi är stolta över att veta att våra däck har valts de mest krävande konstnumren även i filmerna.

Vår historia har präglat… Historien

1310794 charles lindbergh

Charles Lindbergh

Visste du att våra däck bidrog de till historiska händelser innan de monterades på bilar på filmduken?

Horatio Nelson Jackson var den första 1903 att köra tvärs över USA från kust till kust i en bil. Kan du gissa vilka däck som var monterade på hans Winton touringbil? Precis! BFGoodrich tyres.

Charles Lindbergh var den första personen någonsin att flyga ensam och utan någon mellanlandning över Atlanten 1927. Däcken som var monterade på flygplanet för att garantera en lyckad start och landning var också BFGoodrich tyres.

Vare sig i dammet på vägarna eller i luftens turbulens, så har dessa pionjärer hänfört folkmassorna, gjort att människor fått tårar i ögonen och slagit nya rekord som verkade helt otänkbara vid den tiden.

Vi är stolta över att ha bidragit till dessa äventyr genom att tillhandahålla högpresterande, säkra och funktionella däck som de här hjältarna kunde förlita sig på.

Vår historia är präglat av segrar

Förutom de här historiska bedrifterna har vi också tagit oss an många utmaningar inom motorsporten. Vi började genom att vara den förste däcktillverkaren att vinna flera titlar i rad i Indianapolis 500.

Vi hittade snart en förkärlek för den smutsigare sidan av racing och byggde ett respekterat rykte i terrängkörning. Från Bajas öken till badlands-områdena i Dakar, har BFGoodrich sett — och vunnit — allt. 

1913 indianapolis 500

Indianapolis 500 , 1913

moser g 240185

Moser G 240185

Vi har stött på mycket motgångar genom åren i ban- och terrängkörning, som har lärt oss många viktiga lärdomar om däckens prestationer. Våra ingenjörer har tillämpat dessa lärdomar på varje produkt i varje enskilt segment.

Vi fortsätter att dominera terrängen

När du tänker på det, är det passande att däcktillverkaren som skapade all-terrain-kategorin från början fortfarande dominerar terrängen i dag.

Sedan vår första Baja 1000-seger 1972 har vi samlat på oss över 200 mästerskapstitlar i terrängkörning. Inklusive 21 Baja 1000-titlar i rad mellan 1986 och 2007, vilket gör BFGoodrich till en referens inom off-roadtävlingar i Nordamerika.

history

Men precis som alla stora konkurrenter blev BFGoodrich rastlös och ville upptäcka vad mer som världen har att erbjuda.

År 2006 blev en vändpunkt i vårt arv till eftervärlden, eftersom vi gick med i världsmästerskapet i rally (WRC) och hjälpte Sébastien Loeb att säkra titeln fem år i rad. På så sätt sörjde vi för Citroën- och Ford-teamens segrar i konstruktörsmästerskapet.

Under vår korta tid i WRC (2006-10), vann vi varje förar- och konstruktörstitel som stod på spel. Varumärket gick också med i IRC under 2007 och vann med Peugeot under det första året.

BFGoodrich byggde på denna framgång genom att ta hem titlar i FIA Cross Country Rally World Cup och i Dakar. Med åtta Dakar-segrar i mitten av 2000-talet, kom BFGoodrich tillbaka 2016 för att fortsätta precis där de slutade genom att leda Team Peugeot till seger.

etape8 dakar2021 691 cropped

Varumärket fortsätter att vara mycket aktuellt på många lokala tävlingar, särskilt i Nordamerika där kvaliteten på BFGoodrich tyres utmärker sig på många olika underlag, inklusive grus, sand, sten och asfalt. Detta är ett otroligt bevis på BFGoodrich-produkternas mångsidighet.

Vår omfattande närvaro inom tävlingsvärlden har möjliggjorts genom ett antal viktiga partnerskap. 

Det som drev oss att ta oss an alla dessa utmaningar och att nå framgång.

Passion. Entusiasm. Äventyrslystnaden. Segeryran. Och önskan att tänja på gränserna för vad som är möjligt, vilket vi alltid har gjort. Detta har drivit oss till att förnya och förbättra prestandan samt lansera smart ny teknik.

Viktiga innovationer som vi genomfört

Det är mer än att bara korsa mållinjen först som stimulerar oss, som du kan se från några av de viktigaste innovationerna som vi har lanserat:

- Det första slanglösa däcket för amerikanska bilar (1947)
- Det första radialdäcket på den amerikanska marknaden (1965)
- Det första punkteringssäkra däcket (1967)
- Det första allterrängdäcket (1976)
- Den första linjen av däck för tunga lastbilar/kommersiella fordon (1996)

Följande video firar 150 år av BFGoodrich tyres.

Celebrating 150 Years of Building | BFGoodrich® Tires

Byggt för körentusiaster, av körentusiaster

Om du är en körentusiast så passar vi bra ihop. För vi är också körentusiaster! Vi lägger ner vår själ i vårt arbete eftersom det är passion som driver vår ambition och motiverar oss att förverkliga dina drömmar.

Vårt löfte är att hela tiden gå längre genom att tänja på gränserna för innovation, vinna fler och fler tävlingar och skapa starka känslor och adrenalinkickar. Vårt mål är att fortsätta tillgodose djärva förares smak för äventyr och fortsätta att prägla historien med våra racingdäck.

Vi står sida vid sida med våra kunder på en mängd olika evenemang över hela världen. Från branschmässor till små evenemang på gräsrotsnivå. Vare sig det gäller ban- eller terrängkörning, så tillhandahåller vi oslagbar kapacitet genom däck som designats för prestanda i svåra och extrema förhållanden.

I tävlings- såväl som vardagsliv har vi suddat ut allt tvivel om vår kapacitet på vägar, i terräng och i luften.

Hur är det med dig? Är du redo att uppleva äventyrets spänning bakom ratten på ditt fordon?

fresh 020521 getsomephoto 020828 1
Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.