km3 toyota rim

Däcksidan är försedda med information bestående av koder.
Förutom tillverkare och produktnamn (i vårt exempel BFGoodrich g-Grip) kan du läsa dimension och egenskaper hos däcket: bredd, höjden av sidovägg, struktur, belastningsindex och hastighetsindex.

Exempel på däckets dimension: 225/55 R 17 97 W

 

1

W: motsvarar hastighetsindex och anger hur hög hastighet däcket maximalt får utsättas för på ett säkert sätt. Hastighetsindex går från A (lägst) till Y (högst), med ett undantag: H ligger mellan U och V. Precis som med belastningsindex kan varje bokstav översättas till km/h:

  • Q :160 km/h
  • R: 170km/h
  • S : 180 km/h
  • T : 190 km/h
  • H : 210 km/h
  • VR : > 210 km/h
  • V : 240 km/h
  • ZR : > 240 km/h
  • W : 270 km/h
  • Y : 300 km/h

Tänk på: att hastighetsindex berättar hur hög hastighet däcket får utsättas för; du får under inga omständigheter överskrida hastighetsbegränsningen.

Kod UTQG

UTQG står för Uniform Tire Quality, ett kvalitetssystem som tagits fram av transportstyrelsen i USA (FMVSS): (FEDERAL MOTOR VEHICULE SAFETY STANDARDS) DOT kod för däck till personbilar.

Dubbdäck (4x4, offroad), vinterdäck, reservhjul och däck under 12 tum berörs inte.

Denna märkning måste finnas på däcksidan i USA och eftersom praktiskt taget alla tillverkare finns på den amerikanska marknaden hittar man den här märkningen på de flesta däck som säljs i Europa.

Andra märkningar

Reinf: “Reinforced“: däck med högre lastkapacitet än vad som är normalt för storleken. Extra Load: Ny markering med samma betydelse som Reinf.
XSE: “X“ radialteknik “S“ säkerhet “E“ ekonomi

Specifika märkningar från tillverkaren:
N0 - N1 N2 - N3 K1 - K2
C1 H MO
AO MO1 RO1
A
 

Vintermarkeringar

Det finns två vintermarkeringar på däckens sidoväggar:

M+S
Denna märkning visar att det, enligt EU:s bestämmelser, är ett ”vinterdäck”. Men dess prestanda under vinterförhållanden är inte testat.

3PMSF
3 Peaks Mountain Snow Flake: Däck med denna märkning är utformade för vinterväglag och har genomgått omfattande tester.*

Däck med 3pMSF-symbolen, tre alptoppar och en snöflinga och med M+S märkning är däck utformade för strängt vinterväglag och bör betraktas som vinterdäck. *

Bromstest i vinterväglag enligt ETRTO-metoden (European Tyre and Rim Technical Organisation).

2
Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.